21-02-04

Reisverhalen: Marc Helsen!

De Groote Trek en andere reisverhalen Marc Helsen! Aan hem wou ik kost wat kost nog een artikeltje wijden op mijn blogje. Ik heb zoveel plezier in het lezen van zijn reisverhalen dat ik het vuur bij andere geïnteresseerden wil aansteken! Marc Helsen is journalist bij Het Nieuwsblad en in opdracht van de krant maakte hij een wereldreis om onze aardbol anno 2000 te beschrijven. Dit was de opdracht waaruit De Groote Trek ontstond. Waarom lees ik nu zo graag zijn reisdagboeken? Ten eerste zijn de boeken heel vlot geschreven en is het aangenaam om lezen. Maar het is mij natuurlijk vooral te doen om de inhoud. Naast “standaardinformatie” en de dingen die je wel al eens gehoord hebt over een land of stad, geeft Marc Helsen ook vaak zijn eigen interpretatie. Een sterktepunt hierbij is dat hij op sommige plaatsen al voor een 2de of een 3de keer komt en vaak een vergelijking maakt met zijn vorige bezoeken en de evolutie van die plaats beschrijft. Daarnaast heeft hij over de ganse wereld vrienden en kennissen waardoor vaak ook “inside” informatie over een plaats geeft en niet enkel de toeristische trekpleisters beschrijft. De Groote Trek bijvoorbeeld is niet alleen een beschrijving van de plaatsen die hij aandoet, maar het is een echt verhaal. Je gaat in het boek mee met hem, je beleeft de zwaarte van de reis en gaat mee in zijn gevoel wat het is om zo lang en zo ver van huis te zijn. Bij het lezen van De Groote Trek keek ik ook telkens uit naar de stukjes waarbij hij een plaatselijke krant bij de hand neemt. Dit is een beetje een rode draad doorheen zijn reizen, waar hij ook komt, hij koopt een krant en leest daar de plaatselijke berichten (die bijtijds hilarisch zijn). Marc Helsen slaagt er telkens in om prominente figuren te ontmoeten en ermee te praten, bijvoorbeeld Nelson Mandela, Yasser Arafat en noberprijswinnares Aung San Suu Shi.
Ik heb nu 4 boeken van Marc Helsen, De Groote Trek, De Groote Zijderoute, Ver van mijn bed en In het spoor van Marco Polo (Mijn reis langs de Zijderoute) en ze zijn stuk voor stuk de moeite waard. In het spoor van Marco Polo is een speciale en heel mooie uitgave met grote foto's. Ik denk niet dat het een nieuw verhaal is (moet het nog lezen), maar ik wou het boek toch niet missen (ik vind er echter nog geen informatie over op't net).

15:44 Gepost door Sine Metu | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

nieuw boek marc helsen dag!
zonet is het nieuwe boek van marc helsen verschenen - op reis naar nergens. Hopelijk kan u er net zo veel van genieten als van de vorige reisverhalen. Het boek is nu in de handel, kost 24,95, heeft een harde kaft en telt meer dan honderd foto's. Het boek kwam tot stand in nauwe samenwerking met Artsen Zonder Grenzen, die Marc hielpen om 12 'niemandslanden' te bezoeken en te bereizen. De auteur opent op 3 november een fototentoonstelling in de Lakenhal in Herentals, met een selectie uit de duizenden foto's die hij op zijn reis maakte. De tentoonstelling is te bezoeken tot 26 november. Marc Helsen zal weer heel wat lezingen geven, waaronder een aantal in samenwerking met VTB-VAB.
Met vriendelijke groet,
Bram De Vos, Uitgeverij Lannoo

Gepost door: bram de vos | 14-10-06

Marc Helsen Op donderdag 4 oktober om 20.00 u komt Marc Helsen over zijn reizen praten in de gemeentelijke bibliotheek van Temse, Oeverstraat 15. Inkom Gratis. Graag reserveren!

Gepost door: Marijke Dierickx | 28-08-07

Kunt u mij een telefoonnummer of mailadres van Marc Helsen bezorgen waarop ik hem kan contacteren ? Ik zou u uitermate dankbaar zijn.

Gepost door: walter thys | 22-09-08

hej, ik ben nu het boek: op reis naar ergens aan het lezen. het boeid me enorm om te lezen wat deze fantische maar toch wel aangrijpende opvatting en feiten aan te tonen. wilt u mij mss het e-mailadres van helsen doorgeven aub. dank u

Gepost door: bert mylle | 03-12-08

graag wil een lezing meemaken van marc Helsen kunt U mij hierover inlichtingen of een E-mail van Marc bezorgen

Gepost door: nijsen | 14-06-10

graag wil een lezing meemaken van marc Helsen kunt U mij hierover inlichtingen of een E-mail van Marc bezorgen

Gepost door: nijsen | 14-06-10

Indien mogelijk graag het E mailadres van Marc Helsen om een lezing mee te maken . Dank u!

Gepost door: nathalie | 03-09-10

is het mogelijk het emailadres te bekomen van Marc helsen? wij zijn geintereseerd in een interview of een artikel.

Gepost door: lieve | 30-12-11

De commentaren zijn gesloten.