08-06-04

Venus transit

Ik heb al eerder op mijn blogje bericht over ruimtenieuws en vandaag is het weer een speciale dag. Venus komt voorbij de zon en dit is waar te nemen vanop onze planeet. In vaktermen spreekt men over een Venus transit of Venus overgang. Het grappige, of eerder het speciale, is dat vorig jaar ook een zeldzame Mercurius transit waar te nemen was (7 mei 2003). Binnen 8 jaar zullen we nog eens kunnen genieten van een Venus transit, maar daarna zal het weer meer dan 100 jaar wachten zijn. Ik heb daarnet al eens een vlugge blik op de zon geworpen, wat niet slim is zonder eclipsbril, zoals verwacht werd ik verblind en ik kon ik niets zien. Op mira.be (of op: http://www.vt-2004.org/) kan je het fenomeen veilig volgen. Ze herhalen daar ook nog eens de volgende boodschap:
 
Zonder bescherming naar de zon kijken, zij het nu met het blote oog, met een verrekijker of met een telescoop, kan -en zal- leiden tot permanente oogschade, met zelfs volledige blindheid tot gevolg! Een filter aan het oculair van de telescoop is NIET veilig, daar deze door de hitte van de geconcentreerde zonnestralen kan barsten!
 
Ik hoop dat het voor mij nog niet te laat is! :-)
 
Foto in bijlage is een waarneming vanuit Parijs, om 5.37u deze morgen.

Update: Ik heb toch nog een collega gevonden die een eclipsbrilletje mee had. Ik vind dat dus enorm spectaculair zo naar de zon kijken. Ik zag Venus, heel erg klein, maar toch duidelijk te zien. Als je zo naar de zon staat te kijken dan voel je je echt niet groot , de aarde is maar net iets groter dan Venus, dan krijg je wel een idee over onze verhouding ten opzichte van de zon. De aarde is een erwt! :-)

08:02 Gepost door Sine Metu | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.